Pembe KOD ve Mavi KOD Uygulaması
09 Ağustos 2023

Hastanemizde pembe kod ve mavi kod tatbikatı gerçekleştirdik.

Senaryo gereği hastane yataklı servisinde yatmakta olan bir annenin bebeği, anne odasında değilken odaya giren bir kadın tarafından kaçırıldı. Bebeğinin kaçırıldığını gören annenin feryadı üzerine servis çalışanı tarafından “3333“ Pembe kod çağrısı yapıldı.

Hastane güvenliği tarafından giriş çıkışların kapatılması sonucu bebeği kaçıran kişi yakalanmamak için panik halinde hastane çatısına çıktı. Hastanede kucağında bebekle kaçan şahıs hastane güvenlik görevlileri tarafından çatıda etrafı sarılarak kontrol altına alındı.

Şahıs bebekle beraber kendisini de çatıdan atacağını söyleyerek kimseyi yanına yaklaştırmadı. Bebeğin kendisine ait olduğunun kendisinin doğurduğunu iddia eden şahsın davranışlarından ve konuşmalarından akıl ruh sağlığının çok yerinde olmadığı anlaşıldı.

Çatıya gelen hastane yöneticileri ve güvenlik görevlileri şahsı ikna etmeye çalışarak yanına yaklaştılar, yakalanacağını anlayan şahıs fenalık geçirerek yere yığıldı.

Sağlık personelleri tarafından yapılan kontrol sonrası mavi kod verildi. Olay yerine gelen acil servis mavi kod ekibi tarafından ilk müdahalesi yapılarak acil servise indirildi. Hastane yöneticileri kontrolünde bebek annesine teslim edildi.

İki acil durum kodu (pembe ve mavi) verilerek yapılan tatbikat sonrası yapılan değerlendirmede hem güvenlik görevlilerinin zamanında giriş çıkış kapılarını kapatması, şahsa yaklaşımları ve mavi kod ekibinin olay yerine 3 dakikanın altında ulaşarak gerekli müdahaleyi yapması ile tatbikat başarı ile tamamlandı.

Başhekim Yardımcımız Dr. Nihan YILMAZ tatbikatın başarılı bir şekilde tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek tatbikatta görev alan personellere ve tatbikatı hoşgörü ile karşılayan vatandaşlara teşekkür etti.

Tatbikat videosu için TIKLAYINIZ